by physicsgg
Είναι ένα ακόμα βήμα -προς το παρόν σε αρχικό στάδιο- σε μια ευρύτερη επιστημονική προσπάθεια διεθνώς για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο φιλόδοξος τελικός στόχος είναι μια νέα μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας: Η παραγωγή καυσίμων και άλλων χημικών προϊόντων από μικρόβια.Οι ερευνητές του Προωθημένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST), με επικεφαλής τον καθηγητή Σανγκ Γιουπ Λι του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συνέθεσαν αλκάνια με τη βοήθεια μικροβίων. Τα αλκάνια είναι μόρια υδρογονανθράκων, που αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, και αποτελούν το βασικό συστατικό της βενζίνης.
Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν καταφέρει -με τη βοήθεια τροποποίησης του μεταβολισμού των βακτηριδίων E.coli- να παράγουν μακριά μόρια αλκανίων (με 13 έως 17 άνθρακα), τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή ντίζελ. Αυτή τη φορά, οι κορεάτες ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να παράγουν μικρότερου μεγέθους μόρια αλκανίων, τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή βενζίνης, πάλι με την μεταβολική τροποποίηση των ίδιων μικροοργανισμών.
Η νέα τεχνική βιοσύνθεσης αλκανίων, με την προσθήκη των κατάλληλων ενζύμων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή και άλλων μορίων υδρογονανθράκων.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για την παραγωγή βενζίνης με βιώσιμο τρόπο» είπε ο Σανγκ Γιουπ Λι και επεσήμανε ότι η ερευνητική ομάδα του ήδη εργάζεται για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της τεχνικής παραγωγής βιο-βενζίνης, που ακόμα είναι χαμηλή.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: www.nature.com